Vanreusel-telgen krijgen frituursnacks weer volledig in handen
19/12/23
Paul-Emmanuel en Roel Vanreusel kopen Apheon uit bij Beltaste, dat onder meer bekend is voor zijn Vanreusel-frituursnacks. Het investeringsfonds was er ruim vijf jaar aan boord.
Een deal rond Beltaste-Vanreusel hing al enkele weken in de lucht. De Tijd schreef eind november dat Apheon aan de verkoop van zijn participatie in de producent van frituursnacks werkte en dat de familie Vanreusel op de eerste rij stond om het belang van het investeringsfonds over te nemen.
Nu is de kogel door de kerk: de overblijvende familietelgen Paul-Emmanuel en Roel Vanreusel kopen voor een onbepaalde prijs Apheon (51%) uit. Het duo bezat samen met het management de resterende aandelen. Apheon meldt dat meerdere partijen een stevige interesse toonden voor zijn aandelen van Beltaste, maar denkt dat een terugkeer naar de familie Vanreusel de beste optie is voor het bedrijf. Het management onder leiding van CEO Davy De Vlieger blijft aan boord.
De essentie
§ Het investeringsfonds Apheon (ex-Ergon) verkoopt zijn belang (51%) in Beltaste aan de twee familietelgen Paul-Emmanuel en Roel Vanreusel.
§ Beltaste is de marktleider in België in frituursnacks (frikandellen, cervela's, satés...) en is een belangrijke speler op de Nederlandse markt.
§ Apheon bleef meer dan vijf jaar aan boord.
Marktleider
Beltaste is marktleider in België in frituursnacks en is een belangrijke speler op de Nederlandse markt. Het maakt cervela’s, satés, frikandellen, hamburgers, gehaktballen en diverse kroketten onder de merknaam Vanreusel en onder private label (huismerken). Het bedrijf werd 70 jaar geleden opgericht door Paul Vanreusel.
Sinds Apheon aan boord kwam, realiseerde Beltaste meerdere overnames, waaronder eind 2019 die van het Nederlandse Oma Bobs. Dat is een producent van ambachtelijke kroketten en bitterballen voor de horeca. Sinds die overname beschikt Beltaste over drie productiesites: Hamont (België), Mórahalom (Hongarije) en Aalsmeer (Nederland). In België focust de Limburgse groep op de kook- en braadproducten, in Hongarije produceert ze alleen 'aanprikproducten' zoals satés. In de fabriek in Nederland maakt Beltaste ambachtelijke kroketten en bitterballen.
74 miljoen OMZET
Beltaste was vorig jaar goed voor een geconsolideerde omzet van 74 miljoen euro. Beltaste was vorig jaar goed voor een geconsolideerde omzet van 74 miljoen euro. De bedrijfswinst kwam uit op 13,2 miljoen. Het nettoverlies halveerde tot 1,2 miljoen, leert de recentste jaarrekening. Beltaste meldt daarin, zonder details, dat het in 2022 zijn positie als belangrijke speler heeft gehandhaafd en zelfs heeft versterkt, zowel in België als in het buitenland. Dit jaar moeten de inkomsten rond 90 miljoen euro uitkomen.
Het is de tweede deal van Apheon in enkele weken. Het Belgische fonds verkocht in november de ontwikkelaar van vlootsoftware Sofico aan het Franse investeringsfonds Astorg. Apheon en de oprichters herinvesteerden in de nieuwe constructie.
Het fusie- en overnamehuis Kumulus stond Paul-Emmanuel en Roel Vanreusel bij voor de transactie.